Bush bekritiseert kolonisatie door Israël

(tijd) - Israël moet de illegale kolonies in de Palestijnse gebieden opdoeken. Dat zei de Amerikaanse president, George Bush, na een onderhoud met de Israëlische premier, Ariel Sharon. Maar de ontmanteling van alle joodse kolonies is volgens Bush onrealistisch. Sharons bezoek aan de Verenigde Staten viel samen met nieuwe spanningen tussen de Israëli's en de Palestijnen.

foto afp: Sharon (links) en Bush tijdens de gezamenlijke persconferentie op de ranch van de Amerikaanse president in het Texaanse Crawford.

Bush kantte zich tegen de bouw van ruim 3.500 kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever, vlak bij Jeruzalem. Hij riep Sharon op het internationale vredesplan, alias de 'wegenkaart naar vrede', te respecteren. Dat plan verbiedt nieuwe kolonies of de uitbreiding van bestaande kolonies.

Bush eiste de ontmanteling van de wilde kolonies. Dat zijn nederzettingen waarvoor Israël geen toestemming heeft gegeven. Maar uit onderzoek bleek onlangs dat de autoriteiten en het leger die wilde kolonies heimelijk steunen. Sharon antwoordde dat hij de wilde kolonisatie zal bestrijden. Hij beloofde dat eerder al, maar daar kwam nooit veel van terecht.

Ondanks de kritiek van Bush blijven de VS Israël voluit steunen. Bush zei bijvoorbeeld dat er geens sprake kan zijn van een volledige Israëlische terugtrekking uit de Palestijnse gebieden. Hij noemde de ontmanteling van alle joodse kolonies 'onrealistisch'. Sommige kolonies op de Westelijke Jordaanoever zijn uitgegroeid tot heuse steden. Vorig jaar zei Bush al dat Israël het recht heeft enkele kolonies te behouden.

Bush zei wel de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook te steunen. Sharon wil in de loop van de zomer alle 21 joodse kolonies in dat gebied ontruimen, ondanks zware tegenstand van extreem rechts. Bush riep de Palestijnen op dat Gazaplan te steunen. 'Sharon is bereid zijn plan uit te voeren in samenwerking met de Palestijnen', zei Bush. 'Ik roep de Palestijnse leiders op in te gaan op dat aanbod.'

Het was Sharons tiende officiële bezoek aan de Verenigde Staten sinds hij begin 2001 aantrad als premier. Het bezoek viel samen met nieuwe spanningen tussen Israëli's en Palestijnen. Het Israëlische leger viel gisteren de Palestijnse stad Nablus binnen. Militairen arresteerden een dozijn Palestijnen, onder wie een militant van de partij Fatah. Volgens de Israëli's bereidde die een bomaanslag voor.

De spanningen laaiden vooral tijdens het weekeinde op. Duizenden Israëlische agenten sloten zondag de Haram al-Sharif in Jeruzalem af. Die plaats is een van de heiligste plekken in de islam. Joodse extremisten hadden gedreigd met een bestorming van de Haram al-Sharif. Maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Israëlische soldaten schoten zaterdag drie Palestijnse jongeren dood in de Gazastrook. Daarop vuurden de radicale Palestijnse groepen tientallen raketten en mortieren af op joodse kolonies. Sharon en Bush riepen de Palestijnse president, Mahmud Abbas, gisteren op de radicale groepen te ontwapenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud