Bush: de tijd van Saddam raakt op

(tijd-nieuwslijn) - 'De tijd van Saddam Hoessein raakt op. Tot nu toe heb ik geen bewijzen gezien over ontwapening. Zijn tijd raakt op. Hij moet ontwapenen. Ik ben de spelletjes en het bedrog beu', zei de Amerikaanse president Bush dinsdag voor een ontmoeting met de Poolse president Aleksander Kwasniewski.

Ondertussen laat Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, meer gematigde geluiden horen. Hij blijft ervan overtuigd dat Irak zal ontwapenen zonder militair ingrijpen. 'De leiders in de regio blijven proberen om Saddam te overtuigen dat hij moet ontwapenen en moet samenwerken met de VN-inspecteurs.'

De militaire aanwezigheid van de VS in de Golf wordt alvast fors uitgebreid. Bronnen uit het Pentagon zeiden volgens de website van CNN dat de VS tegen midden februari 200.000 a 250.000 troepen in de regio kan installeren. Desondanks is er volgens de woordvoerder van Het Witte Huis 'geen tijdschema' voor een inval in de regio.

Eerder vandaag zei Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, in een interview met de Britse omroep BBC dat er bewijzen zijn gevonden van illegale wapensmokkel door Irak. Het zou evenwel niet om massavernietigingswapens gaan. Door dit nieuws steeg de prijs van een vat ruwe Brent-olie even boven USD 31 per vat, om kort daarna terug te vallen tot USD 30,25. Ondertussen is de prijs opnieuw gestegen tot USD 30,61.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud