Bush en Cheney verschijnen voor 9/11-commissie

(belga) - De Amerikaanse president George Bush en diens plaatsvervanger Dick Cheney hebben, na maandenlang getouwtrek, in het Witte Huis een uurtje lang vragen beantwoord van de onderzoekscommissie van het Congres naar de aanslagen op 11 september 2001.

Behalve de tien leden van de commissie zullen weinigen wijzer geworden zijn van het vragenuurtje: aan de hoorzitting waren immers door het Witte Huis net iets teveel voorwaarden geknoopt.

Centraal in het gesprek, dat achter gesloten deuren en dus ook zonder ronkende tv-camera's plaatsvond - één van de voorwaarden - was de vraag of de Amerikaanse regering voor 11 september 2001 meer had kunnen doen aan terreurpreventie of zich beter had kunnen voorbereiden op aanslagen van Osama bin Ladens al-Qaeda.

Cruciaal in de hoorzitting was allicht enige presidentiële duiding over de inmiddels beruchte PDB (dagelijkse briefing van de president) van 6 augustus 2001: in die briefing werd vrij concreet gewaarschuwd voor imminente terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied. Op 7 augustus vertrok Bush naar zijn ranch in Crawford, Texas, voor een maandje vakantie. Ook het presidentiële optreden in de uren na de aanslagen zal aan de orde zijn gekomen. Hoe concreet bijvoorbeeld was de dreiging tegen Air Force One, een dreiging die ingeroepen wordt om te verklaren waarom Bush niet per direct naar Washington terugvloog? Of: waarom bleef de president stoïcijns kalm verhaaltjes lezen met kinderen in een school in Florida terwijl het nieuws van het eerste vliegtuig dat zich in de WTC-toren boorde hem al bekend was?

Het aantal voorwaarden dat het Witte Huis, na maandenlang volkomen dwars te hebben gelegen, uiteindelijk uit de brand sleepte, is indrukwekkend: Bush en Cheney moesten gezamenlijk gehoord worden, beiden weigerden onder eed te getuigen, het gesprek mocht niet langer dan een uur duren, moest achter gesloten deuren plaatsvinden en er mocht geen officiële - geschreven of auditieve - transcriptie van het vragenuurtje gemaakt worden. Enige toegeving: de Congresleden 'mochten notities maken'.

Zoals gebruikelijk motiveerde de regering die beperkingen door te verwijzen naar 'staatsbelang en noodzakelijke geheimhouding' en de onwil om 'gevaarlijke precedenten' te scheppen. Dat de president niet onder eed getuigde, komt volgens presidentieel woordvoerder Scott McClellan omdat hij 'als president van de VS reeds onder eed is'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud