Bush en Hu praten over handel, veiligheid en mensenrechten

(belga) - De Amerikaanse president George W. Bush en zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao zullen gesprekken voeren over handel, internationale veiligheid en mensenrechten. Dat hebben beide donderdag meegedeeld op een gezamenlijke persconferentie aan het Witte Huis.

Hu is op een meerdaagse rondreis door de Verenigde Staten in Washington DC aanbeland. De Amerikanen willen vooral de handelsrelaties met China bespreken. De VS hebben bij de Chinezen een handelstekort van 200 miljard dollar en verwacht wordt dan ook dat Bush er bij Hu zal op aandringen, de Amerikaanse bedrijven een betere toegang te geven tot de Chinese markt en beter toe te zien op de toepassing van de intellectuele eigendomsrechten.

Hu beloofde dat zijn land het marktsysteem zal hervormen en maatregelen zal nemen om de toegang tot de Chinese markt te vergemakkelijken.

Volgens Bush speelt China ook een cruciale rol in het nucleair dispuut met Iran en Noord-Korea. Bush rekent op de hulp van de Chinezen om Iran en Noord-Korea van idee te doen veranderen en hun kernwapenprogramma niet door te zetten. 'We zijn van plan meer te gaan samenwerken inzake de bedreigingen van de internationale veiligheid, onder meer in verband met de nucleaire ambities van Iran, de genocide in Darfoer, het geweld van terroristen en extremisten en de proliferatie van massavernietigingswapens', aldus nog Bush.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud