Bush en Kerry nek aan nek in meest recente peilingen

(belga) - De huidige Republikeinse Amerikaanse president George W. Bush en de Democraat John Kerry liggen twee weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen nek aan nek in de peilingen.

Uit een peiling van de New York Times (NYT) en de CBS blijkt dat de twee kandidaten, indien er op dit moment verkiezingen zouden worden georganiseerd, 46 procent van de stemmen zouden behalen. In een andere peiling van de Washington Post, die eveneens op dinsdag werd gepubliceerd, krijgt Bush 50 procent van de stemmen tegenover 47 procent voor Kerry. Maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat John Kerry in 13 staten, die als cruciaal worden beschouwd voor een overwinning, een voorsprong heeft ten aanzien van Bush met 50 procent tegen 46 procent.

Volgens de NYT-peiling keurt slechts 44 procent van de Amerikanen het beleid van Bush goed, wat extreem laag is voor een president in functie. De rondvraag van de Washington Post spreekt daarentegen van 54 procent Amerikanen die het beleid van Bush goedkeuren.

Verder blijkt uit de NYT-rondvraag dat 69 procent van de inwoners van grote steden, 76 procent van de zwarte bevolking en 49 procent van de vrouwen voor John Kerry zullen stemmen. Daartegenover zal 50 procent van de inwoners van de verstedelijkte gebieden, 52 procent van de blanke bevolking en 53 procent van de mannen voor Bush stemmen.

Aan de peiling van de NYT werkten in totaal 1.048 volwassenen mee. De Washington Post bevroeg in totaal 2.402 volwassenen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud