Bush: 'Hulpmaatregelen absolute noodzaak'

Het reddingspakket voor de financiële sector in de VS, dat donderdagavond werd voorgesteld aan het Amerikaanse Congres, is vrijdag door president George W. Bush verdedigd. Volgens hem is het niet enkel gerechtvaardigd, maar 'absoluut noodzakelijk'.

(belga) - Bush riep het Congres daarom op om de strijd tussen de partijen te staken en snel te handelen om de economie van verdere ernstige risico's te behoeden. "Het komt erop aan zo snel mogelijk het geschade vertrouwen in onze markten en financiële instellingen te herstellen", zei hij.

Volgens de president zullen met de maatregelen "de wortels die aan de basis van de crisis liggen uitgeroeid worden". Indien de regering niet zou ingrijpen, dreigde een spillover naar de rest van de Amerikaanse economie, waarschuwde Bush.

De president moest wel toegeven dat de maatregelen die de regering wil nemen risico's inhouden voor de belastingbetaler. De kostprijs schatte hij op honderden miljarden dollar. "Maar het risico om niets te doen, is nog groter (...) De Amerikaanse economie beleeft ongeziene uitdagingen. Wij antwoorden met ongeziene actie".

Bush had er ook vertrouwen in dat het geld later zou worden gerecupereerd, als de hypotheekgerelateerde activa op lange termijn opnieuw in waarde zouden stijgen.

Maar niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in de toekomst als de Amerikaanse president. De Democratische senator Chris Dodd, voorzitter van de bankcommissie van de Senaat, zei vrijdag op ABC dat de Verenigde Staten mogelijk op enkele dagen van een complete ineenstorting van hun financieel systeem staan. "De toestand is ernstig. Ik ben al 28 jaar in het Congres maar als ik het discours van donderdagavond hoorde, staan we voor een ineenstorting".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud