Bush: 'Iran moet gijzelaars vrijlaten'

De Amerikaanse president George W. Bush heeft de gevangenneming van 15 Britse militairen als "een niet te verontschuldigen daad" van Iran genoemd. "Iran moet de gijzelaars vrijlaten", zei Bush zaterdag in Camp David (Maryland) na een ontmoeting met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva.

(belga) De Britse soldaten zijn "onschuldig en hebben niets verkeerds gedaan", benadrukte hij.

De Verenigde Staten ondersteunen nadrukkelijk de inspanningen van de Britse premier Tony Blair de crisis met diplomatieke middelen op te lossen, zei hij. "De zaak van de Britse gijzelaars is een ernstige zaak omdat de Iraniërs deze mensen simpelweg in Iraakse wateren hebben opgepakt", aldus Bush. De Amerikaanse president liet zich zaterdag voor de eerste keer in het openbaar uit over het conflict tussen Londen en Teheran over de gevangenneming van de Britse soldaten. De Amerikaanse regering had zich in de afgelopen week over dit onderwerp nadrukkelijk afzijdig gehouden. Amerikaanse diplomaten in Washington lieten weten dat dit ook de wens van Londen was.

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad pakte Groot-Brittannië zaterdag wegens het incident hard aan. Ahmadinejad eiste volgens het Iraanse staatspersagentschap IRNA in de stad Andimeshk in het zuidwesten van Iran opnieuw dat Londen zijn verontschuldigingen aanbiedt en zijn spijt betuigt over het voorval. "Maar laatdunkende machten verontschuldigen zich wegens hun arrogantie en hun egoïstische mentaliteit niet bij de Iraniërs". Ze handelen alsof de Iraniërs hen iets verschuldigd zijn. De Britse bezettingstroepen zijn Iraanse territoriale wateren binnengedrongen en daarbij gevangengenomen, benadrukte Ahmadinejad.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett zei zaterdag: "Ik denk dat iedereen betreurt dat het tot deze situatie is gekomen". Tegelijkertijd beklemtoonde ze de wens van Londen voor een vreedzame oplossing. Voor Groot-Brittannië is het welzijn van de gevangenen de "grootste zorg", zei Beckett aan journalisten in het kader van de EU-Top van Buitenlandministers in Bremen. "Wat we willen, is een oplossing, zo vreedzaam en zo snel mogelijk". De minister bevestigde dat Londen een diplomatieke nota van Teheran heeft beantwoord. Over de inhoud van het antwoord wilde ze geen commentaar kwijt.

Tussen de EU en Iran zijn inmiddels eerste contacten geweest. De medewerkersstaf van de Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana heeft contact met de directe omgeving van de voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, Ali Larijani, genomen, berichtten EU-diplomaten. Solana wees er in Bremen op dat Turkije bij de oplossing van de crisis een rol kan spelen. "Turkije is een belangrijk land met een belangrijke rol in de regio".

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden zich vrijdag in een verklaring achter de Britse eis voor de vrijlating van de militairen geschaard. Bondskanselier Angela Merkel noemde dit een "duidelijk signaal" aan het adres van Teheran. "We hebben er allemaal belang bij, dat de soldaten die op basis van een mandaat van de Verenigde Staten aan de slag waren, snel terug vrijkomen", zei de EU-raadsvoorzitster in het Jordaanse Aqaba tijdens haar rondreis in het Midden-Oosten.

Iran beschuldigt de op 23 maart in de monding van de Shatt el Arab-rivier gevangengenomen soldaten een schending van zijn territoriale wateren. Groot-Brittannië bestrijdt dat vastberaden en eist de vrijlating van zijn onderdanen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud