Advertentie

Bush kondigt economisch stimuleringspakket aan

(tijd-nieuwslijn) - De Amerikaanse president Bush heeft dinsdagavond een economisch stimuleringspakket aangekondigd, dat maatregelen bevat voor USD 670 miljard over 10 jaar.

Bush maakte het plan bekend in een toespraak voor de Economic Club of Chicago.

Het plan bestaat uit drie pijlers. Eerst en vooral stelt Bush voor om alle reeds goedgekeurde belastingmaatregelen al dit jaar te laten ingaan, in plaats van geleidelijk zoals gepland was. Dat betekent volgens de president dat 92 miljoen Amerikaanse belastingplichtigen gemiddeld USD 1.083 minder belasting zullen betalen in 2003.

Daarnaast stelt Bush voor om de belasting op dividenden volledig af te schaffen. Volgens Bush is deze belasting onrechtvaardig, omdat op die manier de bedrijfswinsten in feite twee keer worden belast. Verder zou de belastingaftrek van investeringen door kleine en middelgrote bedrijven worden verhoogd van USD 25.000 tot USD 75.000.

Als derde pijler van zijn plan voorziet Bush een aantal sociale maatregelen. Zo wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen, die op 28 december afliepen, verlengd. Verder wordt er een bedrag van USD 3,6 miljard uitgetrokken om werklozen te helpen sneller werk te vinden. Per werkloze wordt er USD 3.000 ter beschikking gesteld voor onder meer opleiding en kinderopvang. Het programma zal gericht zijn op 1,2 miljoen mensen en worden beheerd door de staten.

Het hele plan omvat enkel voorstellen, die nog door het Congres moeten worden goedgekeurd. De Democraten hebben het plan al afgewezen, omdat het te veel de rijken zou bevoordelen. Zij maakten maandagavond hun eigen relanceplan bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud