Advertentie

Bush kondigt maatregelen aan tegen boekhoudkundige fraude

(tijd-nieuwslijn) - De Amerikaanse president Bush kondigde dinsdag een aantal maatregelen aan om boekhoudkundige fraude van Amerikaanse bedrijven te bestrijden.

Bush hield een toespraak op Wall Street, waar hij zijn maatregelen en voorstellen toelichtte.

Bush roept op tot een "nieuwe ethiek van verantwoordelijkheid in de Amerikaanse bedrijfswereld". Daarbij wil hij corruptie en fraude strenger bestraffen, en kleine beleggers en pensioentrekkers beter beschermen.

Bush gaat een "task force" oprichten voor bedrijfsfraude, die richting moet geven aan onderzoeken en vervolgingen van criminele activiteiten in de bedrijfssfeer.

Verder stelt Bush voor om de maximum gevangenisstraf voor fraude met post of e-mail te verdubbelen tot tien jaar. Hij wil ook de gevangenisstraffen voor fraude verhogen, wanneer die wordt gepleegd door bestuurders en directeurs van bedrijven. Ook moeten de wetten worden verstrengd die het vernietigen van documenten en andere vormen van obstructie van het gerechtelijk onderzoek willen tegengaan.

Bush roept de bedrijven op te verhinderen dat bedrijfsleiders leningen krijgen van bedrijven waarvan zij aan het hoofd staan. Ook zouden alle aandelenoptieplannen door de aandeelhouders van bedrijven moeten worden goedgekeurd.

Bush vraagt het Congres de eerder aangevraagde verhoging van het budget van de beurswaakhond SEC met USD 20 miljoen goed te keuren, zodat 100 nieuwe controleurs kunnen in dienst genomen worden. Voor 2003 vraagt Bush een bijkomende verhoging van het budget van de SEC met USD 100 miljoen om nog meer controleurs in dienst te nemen en hen te voorzien van de meest recente technologie.

Met zijn plannen en voorstellen wil Bush de toenemende kritiek tegengaan dat zijn regering te laks heeft gereageerd op de recente golf van boekhoudschandalen bij Amerikaanse bedrijven als Enron en WorldCom.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud