Bush verlengt Amerikaanse sancties tegen Libië

(belga) - De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag de VS-sancties tegen Libië verlengd die sinds 1986 aan het land weden opgelegd. Bush benadrukte in een persbericht dat Tripoli met concrete maatregelen gevolg moet geven aan zijn politiek van openheid omtrent niet-conventionele wapens.

'De crisis tussen de VS en Libië die op 7 januari 1986 geleid heeft tot de sancties, is nog niet helemaal opgelost, hoewel er al vooruitgang is geboekt'', aldus Bush.

De VS-president verwelkomde op 19 december de onverwachte beslissing van Libië om al zijn programma's inzake massavernietigingswapens te staken. Tripoli had tot dan toe het bezit van die wapens altijd ontkend.

In september 2003 hieven de VN hun embargo tegen Libië op, nadat Tripoli zijn verantwoordelijkheid opgenomen had voor de aanslag tegen een Boeing van PanAm boven het Schotse Lockerbie in 1988. Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven.

Het regime van Mouammar Kadhafi bereikte eerder ook een akkoord met Londen en Washington om de familieleden van de slachtoffers 2,7 miljard dollar uit te betalen. Tot op heden heeft Libië al 4 miljoen dollar betaald aan elke familie. Volgens het akkoord dat in augustus ondertekend werd, mag Tripoli zich onthouden om het resterende bedrag te betalen als de Amerikaanse sancties niet worden opgeheven voor 12 mei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud