'Bush wil 70 miljard dollar extra voor Irak en Afghanistan'

(belga/tijd) - De Amerikaanse president George W. Bush denkt eraan zo'n zeventig miljard dollar aan dringende kredieten te vragen voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan, als hij als president wordt herverkozen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag op basis van bronnen bij het Pentagon en het Congres.

Volgens The Washington Post is het bedrag veel hoger dan parlementsleden hadden verwacht. Het zou de kost van de oorlog in Irak naar 225 miljard dollar optrekken sinds de invasie in maart vorig jaar, veel meer dan de regering-Bush aanvankelijk had gezegd.

Geciteerd door de gezaghebbende krant zei de woordvoerder van de begrotingsdienst in het Witte Huis, Chad Kolton, dat een definitieve beslissing over het toekennen van bijkomende financiering niet zal gebeuren voor begin februari 2005, wanneer Bush bij herverkiezing zijn begroting voor het fiscale jaar 2006 voorlegt.

Maar raadgevers bij het Pentagon en het Huis van Afgevaardigden vertrouwden The Washington Post toe dat het ministerie van Defensie en militaire kringen het geld al midden november bij het Witte Huis willen verkrijgen, dus juist na de presidentsverkiezingen van aanstaande dinsdag.

Vorig jaar heeft Bush 87 miljard dollar voor Irak en Afghanistan gevraagd. De krant USA Today berichtte van haar kant dat het Pentagon de militaire ontplooiïng in Irak wil opdrijven van 138.000 naar 160.000 manschappen in het kader van de beveiliging rond de verkiezingen die voor januari zijn gepland. De operatie zou gebeuren door veranderingen in de roulatie van troepen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud