Bush wil homohuwelijk grondwettelijk verbieden

(belga) - De Amerikaanse president George W. Bush heeft officieel aangekondigd dat hij een voorstel tot grondwetswijziging steunt dat het homohuwelijk in de Verenigde Staten verbiedt. Bush verklaarde dit in een toespraak vanuit het Witte Huis.

foto belga: Laura Polak (links) en Terry Owens zijn een van de drieduizend homokoppels die afgelopen maand in het huwelijk traden in San Francisco, Californië.

Bush zei dat het huwelijk dreigt 'voorgoed te veranderen' en 'voorbehouden is aan een man en een vrouw'. Hij riep het Amerikaanse Congres op het wetsvoorstel zo snel mogelijk goed te keuren en het naar de verschillende deelstaten te sturen voor ratificatie. 'Een grondwetswijziging is nodig om het huwelijk in ons land te verdedigen, het gaat om een kwestie van nationaal belang', sprak Bush.

Een grondwetswijziging doorvoeren is echter niet zo eenvoudig. Er is namelijk een tweederdemeerderheid voor nodig in zowel het House of Representatives als de Senat, de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Bovendien moet twee derde van de vijftig staten ermee akkoord gaan.

Hoewel de Amerikaanse bevolking massaal tegen het homohuwelijk is, blijkt uit recente opiniepeilingen dat slechts de helft van de Amerikanen een grondwetswijziging wil. De kwestie belooft in elk geval een heikel punt te worden in de campagne naar aanloop van de presidentsverkiezingen in november. Bush werd door religieuze fundamentalistische groeperingen waaronder het electoraal belangrijke Christian Right en de conservatieve partijvleugel onder druk gezet om een dergelijke wijziging te steunen.

De discussie raakte op de nationale voorgrond nadat eerder deze maand in San Francisco verscheidene homokoppels in het huwelijk waren getreden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud