Bush wil 'snel' multinationale troepenmacht

De Amerikaanse president George W. Bush wil dat er 'snel' een multinationale troepenmacht naar Zuid-Libanon wordt gestuurd. De VS en Groot-Brittannië gaan volgende week een VN-resolutie in die zin voor de VN-Veiligheidsraad brengen.

(belga) De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice trekt morgen/zaterdag opnieuw naar de regio.

De voorstellen volgen op gesprekken tussen president Bush en de Britse premier Tony Blair vrijdag in Washington. Er moet 'snel' een internationale troepenmacht naar Libanon worden gestuurd om het Libanese leger te versterken, menen beide wereldleiders. 'Een multinationale troepenmacht moet helpen om de humanitaire hulp ter plaatse te krijgen, de terugkeer van vluchtelingen mogelijk te maken en de Libanese regering helpen om soeverein het volledige grondgebied te controleren', aldus Bush.

De VN vergaderen maandag al over een dergelijke internationale troepenmacht, zo verduidelijkte Blair. Eerder deze week werd in Rome beslist dat er zo'n troepenmacht moet komen. Het is evenwel nog niet duidelijk welke landen deel zullen uitmaken van de troepenmacht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice keert morgen/zaterdag terug naar het Midden-Oosten in een poging om de crisis te bezweren. Ze zal er gesprekken voeren met zowel de Israëlische als de Libanese autoriteiten, aldus Bush. Rice, die momenteel nog in Maleisië is voor de conferentie van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN), was maandag en dinsdag al in Libanon en Israël.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud