Campbell verdedigt Britse aanpak Irak

Alastair Campbell - Reuters ©REUTERS

'Tony Blair deed in 2003 mee aan de Amerikaanse inval in Irak omdat Saddam Hoessein een dreiging vormde.' Dat verklaarde Alastair Campbell, de communicatiechef van de voormalige Britse premier, dinsdag voor een onderzoekscommissie.

(tijd) - Campbell verscheen dinsdag voor de Irak-commissie van Sir John Chilcot. Die gaat de beweegredenen na van de Britse regering om in 2003 de Amerikaanse inval van toenmalig president George W. Bush in Irak te volgen.

Volgens Campbell besloot Blair om deel te nemen aan de operatie vanwege de overtuiging dat Saddam Hoessein een bedreiging vormde en niet omdat hij door Bush werd gedwongen. 

45 minuten

Het document uit 2002, dat claimde dat Saddam Hoessein binnen de 45 minuten massavernietigingswapens kon ontplooien en dat als rechtvaardiging diende voor de militaire operatie, werd volgens Campbell niet opgesmukt. Campbell vertelde Chilcot dat hij elk woord van het document verdedigt. Op de 45-minutenkwestie werd door de media gefocust, maar ze werd Blair nooit opgedrongen, aldus Campbell.

Volgens Campbell was Blair tot op het einde voorstander van een diplomatieke oplossing om Saddam te ontwapenen en de VN-resoluties te doen gehoorzamen.

Brown

Later deze maand moeten ook Tony Blair en de huidige premier Gordon Brown verantwoording afleggen over de Irak-strategie voor de commissi-Chilcot. De resultaten van het onderzoek worden op het einde van het jaar gepresenteerd. Wellicht is de Labour-partij van Blair en Brown dan niet meer aan de macht, aangezien de polls wijzen op een verkiezingsoverwinning van de conservatieven in mei of juni.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud