Centrale Bank neemt preventieve maatregelen

(tijd) - De Oekraïense Centrale Bank heeft dinsdag maatregelen genomen om een financiële chaos in het land te vermijden. De Oekraïners kunnen slechts een beperkte som geld van hun zichtrekening halen. Ook het ophalen van buitenlandse valuta werd beperkt.

Volgens de Oekraïense banken trokken de Oekraïners de afgelopen dagen massaal naar de bank om geld af te halen en/of de plaatselijke munt, de hryvnya, in te ruilen voor buitenlandse valuta.

De Oekraïners mogen tot 31 december maximum 1.000 Amerikaanse dollar per persoon aankopen. Ook het afhalen van geld via bankautomaten is beperkt. Voorts werden ook voor bedrijven maatregelen getroffen.

De huidige Oekraïense president, Leonid Koetsjma, waarschuwde eerder deze week dat de Oekraïense financiën gezien de politieke crisis weleens zouden kunnen 'ineenstorten als een kaartenhuisje'.

Een woordvoerder van de Centrale Bank benadrukte dinsdag dat de maatregelen 'een financiële crisis moeten voorkomen' en dat er nu (nog) geen sprake is van een crisis.

22401928

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud