Chávez neemt autoproductie in vizier

Hugo Chavez (Foto Bloomberg) ©Bloomberg

De Venezolaanse president, Hugo Chávez, heeft ermee gedreigd de fabrieken van internationale autoproducenten te nationaliseren of alvast de overheidsinmenging op te voeren.

(tijd) - De populistische Chávez viseert in eerste instantie de Toyota-fabriek in zijn land, al liet hij zich ook al de namen ontvallen van Fiat/Chrysler en GM. Hij dreigt ermee de Toyota-vestiging te nationaliseren als er niet meer autootjes worden gemaakt voor landelijke gebieden, en als er niet meer technologie getransfereerd wordt. Hij verklaarde dat de fabriek (tegen betaling) kan worden overgenomen, en dat hij een Chinees bedrijf zou vragen ze vervolgens te runnen. Dat bericht The Wall Street Journal.

Het is nog speculeren hoe hard het dreigement is. Toyota probeert dit onder meer te achterhalen via de Venezolaanse ambassade in Japan, en de Japanse ambassade in Venezuela. Sommige waarnemers menen dat het niet veel meer is dan een poging van Chávez om zijn populariteit, die sterk gedaald is nu ook Venezuela met een diepe recessie sukkelt, wat op te vijzelen.

Chávez heeft echter in het voorbije decennium dat hij aan de macht is, al laten zien dat hij er niet voor terugschrikt vestigingen van internationale bedrijven te nationaliseren. Zo werden al elektriciteits-, cement-, koffiebedrijven en dienstverleners in de oliesector staatsondernemingen. De werknemers zijn daar vaak niet tegen, omdat ze als werknemer van de staat een zeer beschermd statuut krijgen.

Er is een schaarste aan nieuwe wagens in Venezuela. Kopers zijn er ondanks de crisis nog steeds, mede doordat de brandstofprijzen via subsidies erg laag gehouden worden. Maar Chávez’ beleid bemoeilijkt anderzijds een hogere productie, onder meer door beperkingen op deviezen.

Al bij al zou de slag voor Toyota niet al te hard aankomen. De Venezolaanse vestiging is de kleinste van de autoproducent in Latijns-Amerika. Toyota maakte er vorig jaar 13.000 wagen, en verkocht er in Venezuela 30.000, goed voor een marktaandeel van 11 procent. Wereldwijd verkocht Toyota 9 miljoen auto’s in 2008.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud