Advertentie
Advertentie

Chavez: 'Bush is politiek kadaver'

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft vrijdag in Buenos Aires fel uitgehaald naar zijn Amerikaanse collega George W. Bush, die dezer dagen een bezoek brengt aan Latijns-Amerika. Vrijdagavond kwam Bush aan in Uruguay. "De president van de Verenigde Staten is op dit moment een politiek kadaver dat zelfs niet meer naar zwavel stinkt," vindt de Venezolaanse president.

(afp) "Hij ruikt alleen nog maar naar politieke doden. Nog even en er zal niets meer van hem over zijn dan wat stof", aldus Chavez voor een publiek van 35.000 linkse militanten in de Argentijnse hoofdstad.

Het Amerikaanse initiatief om een schip naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te sturen om enkele tienduizenden armen medische verzorging te bieden, werd door Ch vez donderdag al weggehoond. Bush heeft "plotseling de armoede in Latijns-Amerika ontdekt", zo luidde het toen.

"Bush is een wolf in schaapskleren", zo waarschuwde Chavez vrijdagmorgen. "Hij is gekomen om de volksbewegingen te verdelen, te bedriegen en af te remmen", zo luidde het.

Op de Argentijnse televisie uitte de Venezolaanse president ook kritiek op het samenwerkingsakkoord voor bio-ethanol dat vrijdag door Brazilië en de VS werd gesloten. De deal houdt in dat beide landen zich gaan inzetten om de productie van de biobrandstof te stimuleren en er een wereldhandelsproduct van te maken. Brazilië en de VS zijn samen goed voor 70% van de wereldproductie ethanol.

Chavez ziet geen heil in de productie van een brandstof uit voedingsmiddelen terwijl "volgens de Verenigde Naties elke drie minuten een kind van de honger omkomt". Maïs, een veelgebruikte grondstof voor ethanol, is ook een voedingsmiddel voor mensen en vee, zo bracht Chavez in herinnering. "Om een miljoen vaten ethanol per jaar te produceren, terwijl Venezuela drie miljoen vaten olie per dag produceert, moet 20 miljoen hectare maïs worden aangeplant", aldus de Venezolaanse president. "Laten we die grond liever gebruiken om miljoenen mensen uit de nood te helpen in plaats van er brandstof mee te maken voor Amerikaanse auto's", zo luidde het nog.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud