Advertentie

Chavez op koers naar nieuwe ambtstermijnen

Foto AFP ©AFP

Dankzij de goedkeuring van een grondwetswijziging in een referendum is de Venezolaanse president Hugo Chavez op koers om na 2013 aan de macht te kunnen blijven.

(belga) - Bijna 17 miljoen Venezolanen konden zondag hun mening geven rond een grondwetswijziging waardoor Chavez of andere gekozen presidenten zich naar believen kunnen laten herverkiezen.

Naar de centrale kiescommissie in de nacht van zondag op maandag meedeelde na telling van meer dan 94 procent van de stemmen, stemden 6.003.594 kiezers (54,36 procent) voor de grondwetswijziging. Tegen waren 5.040.082 kiezers of 45,63 procent.

Enkele minuten na het bekendraken van het resulaat verscheen Chavez op het balkon van het presidentieel paleis Miraflores in Caracas en gewaagde hij van een 'grote zege' die op straat door zijn aanhangers werd gevierd.

Door de grondwetswijziging kan het 54-jarige socialistische staatshoofd eind 2012 een nieuwe gooi naar de macht doen. Als het amendement niet was goedgekeurd, had Chavez na twee volle ambtstermijnen het veld moeten ruimen.

Op 2 december 2007 hadden de Venezolanen met een krappe meerderheid nog een onbegrensde herverkiezingsmogelijkheid voor Chavez afgewezen.

Chavez leidt het land sinds 1999 en wil tot minstens 2019 president blijven. Sinds begin dit jaar heeft hij een omvangrijke campagne voor 'ja' gevoerd.

In de voorbije weken heeft de oppositie gewaarschuwd voor een verdere machtsconcentratie in handen van Chavez en voor een dreigende dictatuur. Het 'neen'-kamp situeert zich vooral onder studentengroeperingen die het staatshoofd machtsmisbruik aanwrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud