Advertentie

"Chemical Ali" schuldig bevonden aan volkerenmoord

Het Iraakse gerecht heeft "Chemical Ali", een neef van de Iraakse oud-president Saddam Hoessein, schuldig bevonden aan volkerenmoord. Ook twee andere functionarissen van het regime van de ex-dictator werden schuldig bevonden. Er werd niet nog bekendgemaakt waneer de strafmaat wordt bepaald.

(dpa) De drie moesten zich samen met drie andere voormalige leden van het regime van Saddam verantwoorden voor deelname aan de moord op tienduizenden Koerden in Noord-Irak. De Koerden werden in 1987 en 1988 om het leven gebracht bij aanvallen met gifgas. Indien ze de doodstraf krijgen wordt automatisch een beroepsprocedure in werking gesteld.

Rechter Mohammed al-Oraibi zei dat Ali Hassan al-Majhid, "Chemical Ali", de ex-minister van Defensie Sultan Hachim Ahmed en de voormalige legerofficier Hoessein Rachid Fawzi, zich schuldig hebben gemaakt aan volkerenmoord en misdaden tegen de mensheid.

De ex-minister van Defensie zei dat hij destijds enkel bevelen uitvoerde en de grenzen van zijn bevoegdheden niet overschreed. De hoofdbeklaagde in dit proces was oorspronkelijk de ex-dicator Saddam Hoessein, maar die werd eind december al opgehangen, wegens de executie van 148 sjiitische inwoners van Dujaïl.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud