Cheney lokt nieuwe polemiek over folteringen uit

De Amerikaanse president George W. Bush heeft nogmaals herhaald dat de Verenigde Staten in de oorlog tegen het terrorisme geen beroep doen op foltering.

Bush moest zich tegenover de pers verantwoorden voor een uitspraak van vicepresident Dick Cheney waarin vele mensenrechtenorganisaties het bewijs zien dat de regering folteringen toestaat.

'Dit land foltert niet en dat gaan we ook niet doen', verklaarde Bush in een reactie op een interview met de vicepresident.

Een conservatieve radiomaker uit Fargo in Noord-Dakota wou eerder deze week van Cheney weten of 'men tijdens een ondervraging het hoofd van een verdachte mag onderdompelen in water indien dit mensenlevens zou kunnen redden'. De vicepresident vond dit vanzelfsprekend.

Mensenrechtenorganisaties beschouwden het standpunt van Cheney als een eerste duidelijke erkenning dat de regering van Bush geen graten ziet in een praktijk die zij als foltering omschrijven: namelijk het langdurig onderdompelen van verdachten in water zodat die het gevoel krijgen dat ze verdrinken.

De zogenaamde 'water boarding' is één van de technieken waarvan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA volgens sommigen gebruik zou maken bij het ondervragen van verdachten in geheime gevangenissen in het buitenland. De erkenning van de regering, begin september, dat deze geheime gevangenissen bestaan, ontlokte een nieuwe polemiek over mogelijke folteringen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud