Cheney vraagt Saoedi-Arabië om hulp

Met het oog op het bloedige geweld in Irak heeft de Amerikaanse vice-president Dick Cheney bij gesprekken in Saoedi-Arabië de hulp van het koningshuis gevraagd.

(belga) Na een acht uur durend overleg in Riyad vloog Cheney zaterdagavond naar Washington terug. De Amerikaanse vicepresident beraadde zich urenlang met de Saoedische koning Abdullah over de toestand in de regio. Bijzonderheden werden niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse president George W. Bush zal woensdag in Amman met de Jordaanse koning Abdullah en daarna met de Iraakse premier Noeri al-Maliki overleggen. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde zaterdag de nieuwe golf van geweld in Irak een "schaamteloze poging om de democratische verkozen regering ten val te brengen".

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN willen de Verenigde Staten ten aanschouwen van de politieke crisis in Libanon en Irak met een nieuw initiatief gematigde Arabische landen achter zich scharen en Iran "indijken". Bovendien moeten Saoedi-Arabië en Jordanië de soennitische bevolkingsminderheid in het interne Iraakse conflict bedaren.

Ook zou gepland zijn het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.Saoedi-Arabië vreest dat het geweld tussen de religieuze groepen in Irak kan overslaan naar de hele regio, berichtte CNN zich beroepend op een raadsman van de Saoedische koning.

Daarenboven heerst er bezorgdheid over de activiteiten van Iran in buurland Irak en Libanon.Bush houdt ondanks alle bedreigingen van de invloedrijke sjiieten- en militieleider Moqtada al-Sadr aan zijn ontmoeting met al-Maliki vast. Al-Sadr had eerder gedreigd de premier in het parlement niet meer te steunen, indien hij toch naar zijn afspraak met Bush gaat. Al-Sadr controleert 30 van de 275 palermentariërs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud