Chili vergoedt 28.000 slachtoffers Pinochet

(belga) - Chili wil ongeveer 28.000 mensen schadeloosstellen die werden gevangengenomen en gefolterd onder het regime van de Chileense dictator Augusto Pinochet (1973-1990). Dat heeft de Chileense president Ricardo Lagos tijdens de voorstelling van een officieel bericht over de gruweldaden bekendgemaakt.

De slachtoffers zullen omgerekend ongeveer 140 euro per maand krijgen. De staat zal hun lijden officieel erkennen. Voorts komt er in Chili ook een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens.

De socialistische president, die tijdens het regime van Pinochet zelf in de gevangenis zat, richtte een jaar geleden een speciale commissie op, onder leiding van de bisschop Sergio Valech. De verklaringen van bijna 35.000 ondervraagden, waarvan er in totaal 28.000 als slachtoffer erkend worden, hebben aangetoond dat de kwellingen zich systematisch voordeden en deel uitmaakten van de regeringspolitiek. Van alle gevangenen getuigde 94 procent dat ze gefolterd werden en bijna alle ondervraagde vrouwen werden seksueel aangerand door de militairen.

De Chileense militairen hielden tot voor kort vol dat het bij de folteringen slecht om 'uitspattingen van enkele ondergeschikten ging'. Kort nadat Lagos de verklaringen op 10 november ontving, deed een hogere officier van het Chileense leger, generaal Juan Emilio Cheyre, in een historische verklaring bekentenissen over de 'institutionele verantwoordelijkheid van de soldaten voor de schending van de mensenrechten'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud