China bedreigt Amerikaanse wapenfabrikanten

China wil elke militaire samenwerking met de Verenigde Staten opschorten als gevolg van een wapendeal van 6,4 miljard dollar tussen de VS en Taiwan. Dat meldt het agentschap Nieuw China. Peking wil ook geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven die wapens verkopen en herbekijkt ook elke samenwerking met de VS op andere vlakken.

(belga/tijd) - Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken liet weten dat Peking eenzijdig militaire uitwisselingprogramma's stopzet en ook de gesprekken afblaast tussen de vice-ministers van China en de VS over strategische veiligheid, wapencontrole en anti-proliferation. Dat schrijft Financial Times.

'De VS moeten respect tonen voor China's kernbelangen en onmiddellijk hun vergissing toegeven', zei Yang Jiechi, de Chinese minister van Buitenland aan het persagentschap Xinhua.'Alleen op die manier kunnen ze verdere beschadiging van de China-VS-relaties vermijden.'

Boeing

China protesteert altijd tegen wapenleveringen door de VS, maar het is de eerste keer dat de leveranciers zelf aangepakt worden.De VS beperken wapenverkopen aan China, maar een aantal Amerikaanse bedrijven betrokken in de wapenverkoop aan Taiwan, waaronder Boeing, United Technologies, Lockheed Martin en Raytheo, kunnen in andere zakendomeinen onder druk gezet worden.

Vooral vliegtuigbouwer Boeing rekent op verkopen in China om de strijd met rivaal Airbus te beslechten. Boeing waarschuwde vrijdag nog dat het dit jaar een lager omzet verwacht.

Bush

De wapenverkoop aan Taiwan werd tijdens de regeerperiode van president George Bush goedgekeurd. Volgens het Pentagon gaat het om 114 Patriot-raketten, 60 Black Hawk-helikopters, communicatietechnologie, 2 mijnenvegers en 12 Harpoon-raketten. De Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben nu een maand de tijd om bezwaren te maken tegen de verkoop. Als er geen bezwaren zijn, gaat de verkoop door.

De president van Taiwan prees de geplande verkoop als een beslissing die Taiwan 'veiliger en zelfzeker' zal maken. 

Afvallige provincie

Voor China is Taiwan een integraal deel van de Chinese Volksrepubliek. Sinds een burgeroorlog in 1949 worden Taiwan en China bestuurd door twee verschillende regeringen. China beschouwt het eiland als een afvallige provincie die ooit opnieuw deel zal uitmaken van het vasteland, desnoods met geweld. Peking houdt daarom honderden raketten gericht op het eiland, mocht Taiwan ooit de onafhankelijkheid uitroepen. De VS is dan weer sinds 1979 wettelijk verplicht om Taiwan voldoende te steunen tegen een eventuele Chinese aanval.

Zelfzeker

De scherpe Chinese toon tegenover de VS toont aan dat China meer zelfvertrouwen krijgt op het internationale toneel. Het conflict tussen de 2 grootmachten is het zoveelste incident op rij. Eerder kwamen China en de VS openlijk in aanvaring op de klimaattop van Kopenhagen.

Onlangs was er ook een diplomatieke rel rond Google. Het Amerikaanse internetbedrijf trok zich uit China terug nadat hackers hun zoekmachine hadden aangevallen.

Het is niet de eerste keer dat er sancties volgen tegen Amerikaanse bedrijven vanwege betwiste wapenleveringen. Dat gebeurde altijd discreet. Analisten verwachten nu dat China de namen wel kan bekend maken. Dat zo wijzen op een nieuwe politiek van confrontatie.

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud