China en Frankrijk sluiten 13 samenwerkings- en handelsakkoorden

Frankrijk en China hebben donderdag dertien samenwerkings- en handelsakkoorden gesloten. Dat gebeurde in het kader van het bezoek van de Franse president Jacques Chirac aan Peking.

(belga) Het meest in het oog springende akkoord is de Chinese aankoop van 150 Airbus A320 passagierstoestellen. De vliegtuigen worden tussen 2009 en 2012 geproduceerd en geleverd. Een groot deel van de productie zal plaatsvinden in de nieuwe Airbus montagefabriek in de Chinese stad Tianjin

Beide partijen ondertekenden ook een optie op de aankoop van 20 grotere Airbus A350-toestellen.

Daarnaast tekende Alstom-tipman Patrick Kron een intentieverklaring rond de ontwikkeling en levering van 500 goederenlocomotieven. Dat gebeurt in partnerschap met de Chinese groep Datong. Alstom tekende ook een contract ter waarde van 100 miljoen euro voor de levering van hydro-elektrisch materiaal aan China.

EDF-topman Pierre Gadonneix onderschreef een kaderakkoord voor de samenwerking met China Datang Corporation en een overeenkomst voor de exploitatie, de constructie en de ontwikkeling van nucleaire projecten in China.

Tot slot waren er nog akkoorden rond onder meer spoorweginfrastructuur, de opleiding van spoorwegpersoneel, ruimtevaart, de strijd tegen nieuwe besmettelijke ziektes en voertuigtechnologie (groep Dassault).

foto reuters

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud