China en Japan akkoord over 'strategische samenwerking'

Shinzo Abe, de Japanse premier, en zijn Chinese collega Wen Jiabao lijken het eens te zullen raken over een verdere toenadering tussen de twee grootste economieën van Azië. Jiabao begint vandaag aan een Japans staatsbezoek, meteen het eerste bezoek van een Chinese eerste minister aan Japan in bijna zeven jaar.

(tijd) Jiabao's bezoek aan de Japanse buur, dat tot vrijdag loopt, is goed begonnen. Vooraf was gemeld dat het voornaamste doel van het burenbezoek een verdere toenadering tussen China en Japan zou zijn. Abe en Jiabao begroetten elkaar vandaag vriendschappelijk in Tokio en meldden de verzamelde pers dat een verdere 'strategische samenwerking' tussen de twee oosterse staten nodig is. 'Het wordt tijd dat we gaan focussen op onze gemeenschappelijke belangen', aldus de Chinese excellentie.

Morgen of overmorgen zullen beide landen wellicht een akkoord ondertekenen dat de opwarming van de aarde een halt moet toeroepen. Beide landen zouden vanaf 2013, na afloop van het Kyoto-protocol, hun uitstoot van broeikasgassen drastisch willen verminderen. Ook op het gebied van energie en luchtvaart willen Japan en China intensiever gaan samenwerking.

Toch kan het bezoek van Jiabao aan Japan nog verstoord worden. Beide partijen raken het maar niet eens over de verdeling van de gasreserves die nog onder de bodem van de Oost-Chinese zee liggen. Ook de aanhoudende weigering van de Japanse premier om de uitbuiting van meer dan 200.000 vrouwen als seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog te erkennen, kan nog roet in het eten gooien. Dat leidde er al toe dat het Jiabao's bezoek ingekort werd van vijf naar drie dagen.

China heft vandaag wel al zijn vier jaar oud handelsembargo op de import van Japanse rijst op. De Chinees-Japanse handel is op tien jaar tijd verviervoudigd.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud