China overweegt opwaardering yuan

Foto Bloomberg

Een aanpassing van de wisselkoers van de yuan is mogelijk voor september, om buitenlandse druk op Peking het hoofd te bieden. Dat zei de nieuwe centrale bankier van China, Li Daokui, maandag in een interview op de internetsite van het magazine Cajing. Ook andere vooraanstaaande economen in China spreken zich uit voor een geleidelijke opwaardering van Chinese munt.

(tijd) - De tussentijdse verkiezingen in de VS in november dreigen het debat over de koers van de yuan aan te wakkeren. Amerikaanse bewindslui en economen hameren er al langer op dat de yuan ondergewaardeerd is. Die zwakke munt zou de Chinese economie op die manier een artificeel competitief voordeel geven, argumenteren ze.

Wereldbank


De voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, mengde zich maandag in het debat. In een interview in de Wall Street Joural zei hij dat een opwaardering van de yuan een modernisering van de economie kan op gang trekken, die minder gericht is op het drukken van de kosten. De Wereldbank pleitte in een rapport van 17 maart al voor een herevaluatie van de Chinese munt.

Chinese economen verwierpen toen die kritiek met het argument dat een opwaardering het land dreigt te destabiliseren. 'Een verhoging van de prijzen voor Chinese producten zou een wijziging van de industriële structuur inluiden', aldus Zoellick. China zou op die manier omschakelen naar producten met meer toegevoegde waarde.

VS


De uitspraken van Li lijken een kentering in te houden van het Chinese standpunt. Li benadrukte ook dat China zijn overleg met Amerikaanse beleidsmakers moet verbeteren om de 'misverstanden' over het iwsselkoersbeleid te verminderen.

Ook Xia Bin, een belangrijk adviseur voor de Chinese centrale bank, pleit voor een geleidelijke opwaardering van de yuan. Toch waarschuwt hij dat zo'n herevaluatie de Amerikaanse problemen niet zal oplossen. 'De belangrijkste zorg in de VS moet niet de koers van de yuan zijn, maar het aantrekken van kapitaalstromen voor investeringen.'

KV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud