China start onderzoek naar verboden kartels in voedingssector

De Chinese regering heeft aan de lokale autoriteiten gevraagd om de recente prijsverhogingen van voedingswaren te onderzoeken. Het centrale gezag in China maakt zich zorgen over mogelijke verboden kartelafspraken.

(belga) De Nationale Commissie voor de Hervorming en de Ontwikkkeling, het belangrijkste organisme van de economische planificatie, stelt in een persbericht dat "recent sommige industriƫle verbonden en een aantal bedrijven afspraken hebben gemaakt om de prijzen te verhogen, terwijl anderen hun voorraden hebben opgevoerd om de prijzen te laten stijgen. Dat heeft de marktprijzen ernstig verstoord en had een negatieve invloed op de sociale stabiliteit", aldus de mededeling op de website van de Commissie.

De prijsstijgingen voor voeding zijn in grote mate verantwoordelijk voor de oplopende inflatie de jongste maanden. In de loop van de vier voorbije maanden bereikte of overschreed de index van de consumentenprijzen de kaap van 3,0 procent op jaarbasis.

De Chinese media hebben de afgelopen maanden gewezen op een veralgemeende prijsstijging. Voor noedels, een erg populaire en goedkope schotel in China, zijn prijsstijgingen tot 40 procent opgetekend. In Chinese kranten worden de noedelfabrikanten ervan beschuldigd dat ze afspraken hebben gemaakt om die verhogingen tot stand te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud