Advertentie

China verwelkomt 'Jaar van de Os'

©REUTERS

De Chinezen verwelkomen zondag het 'Jaar van de Os'. In de hoofdstad Peking is het Chinese Nieuwjaar naar jaarlijkse gewoonte gevierd met een massaal vuurwerk om middernacht. De feestelijkheden worden wel overschaduwd door de economische crisis, die ook in China heel wat jobs kostte.

(belga) - Meer mensen dan anders zijn dit jaar op weg naar hun familie op het platteland. De Chinese transportautoriteiten maakten zondag melding van een toename met 20 procent van het aantal treinreizigers de laatste drie dagen, in vergelijking met vorig jaar. Over een periode van 40 dagen in deze periode, zijn naar schatting 2,32 miljard Chinezen onderweg. Dat zijn er 5 procent meer dan bij het Chinees nieuwjaar in 2008.

In China trekken heel wat mensen naar de miljoenensteden om er te gaan werken. Met de zeldzame vakantieperiodes komt er dan een volksverhuizing op gang.

Geduld en toewijding

Na het 'Jaar van de Rat' is het nu de beurt aan 'Jaar van de Os'. De Os (of stier of buffel) is het tweede dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. Hij staat symbool voor geduld en toewijding. Het jaar van de Os kenmerkt zich dan ook door inzet en een positieve houding. Maar op een snel economisch herstel wordt niet gerekend. Als gevolg van de crisis verloren naar schatting 10 miljoen Chinezen hun baan. Zij zijn naar hun geboortedorp gereisd zonder vooruitzicht op een nieuwe job.

De feestelijkheden worden ook overschaduwd door de pijnlijke herinnering aan de dodelijke aardbeving in de Chinese provincie Sichuan. Premier Wen Jiabao viert nieuwjaar met overlevenden van de aardbeving in het dorp Wenchuan, waar het epicentrum van de aardbeving lag. Bij die beving op 12 mei 2008 kwamen naar schatting 80.000 mensen om.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud