China weigert munt te laten stijgen

Wen Jiabao ©REUTERS

De Chinese premier, Wen Jiabao, trekt krachtig van leer tegen het economische protectionisme dat in verschillende landen opduikt. Tegelijk zegt hij dat China niet zal toegeven aan de druk om zijn munt, de yuan, te laten stijgen tegenover de grote wereldmunten.

In een interview met het persagentschap Xinhua, stelt de Chinese eerste minister dat zijn land de gevolgde macro-economische politiek zal verderzetten. Maar opvallend is dat hij uiterst krachtig uithaalt naar de pogingen van de VS en andere westerse landen om de yuan te laten stijgen. Een duurdere yuan zou de Chinese export wel eens onder druk kunnen zetten

'Ik heb aan onze buitenlandse vrienden gezegd: jullie vragen ons om de yuan te laten appreciƫren, terwijl jullie allerlei protectionistische maatregelen uitvaardigen. Dat is een politiek gericht tegen de verdere ontwikkeling van China', aldus Jiabao.

De yuan noteert al ruim een jaar stabiel tegenover de Amerikaanse dollar. Sinds midden 2005 steeg de munt geleidelijk met 21 procent.

'Ik denk dat de stabiliteit van de yuan net bijdraagt aan de mondiale economie', stelt Jiabao.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud