China wil buitenlandse investeringen aan banden leggen

De Chinese parlementsleden hebben zondag voor het eerst gedebatteerd over een beperking van de inmenging van buitenlandse bedrijven in de Chinese economie. De parlementsleden buigen zich de hele week over het voorontwerp van de anti-monopoliewet.

(belga) De aandacht van de volksvertegenwoordigers ging vooral uit naar een eventuele verstrenging van de regels voor buitenlandse bedrijven. De overnames en fusies zorgen sinds kort voor ongerustheid op de Chinese markt. Steeds meer buitenlandse bedrijven willen een voet aan de grond krijgen in de snel groeiende Chinese economie.

Volgens de Chinese media was vóór 2004 slechts 5 procent van alle investeringen terug te brengen op fusies en overnames. Dat aandeel steeg tot 11 procent in 2004 en tot 20 procent in 2005.

In augustus vorig jaar maande de Chinese regering buitenlandse bedrijven aan een toelating te vragen aan het ministerie van Handel als ze een overname plannen die de nationale veiligheid in het gedrang brengt. Ook als het om de overname van een bekend Chinees merk gaat of als de beoogde bedrijven tot een "strategische sector" behoren, moeten ze groen licht krijgen van de overheid.

In december stelde de regering een lijst op van de sectoren die in overheidshanden moeten blijven. Het gaat om de militaire industrie, de energiesector, de petrochemie, de telecomsector, de steenkoolmijnen, de burgerlijke luchtvaart en de scheepswerven.

Met de nieuwe anti-monopoliewet wil het parlement de maatregelen omzetten in wetten. "Het zal steeds moeilijker worden voor buitenlands kapitaal om binnen te dringen in de Chinese economie", zegt Andy Xie, een onafhankelijke economist uit Shanghai. "Dat is een belangrijke ommekeer in de houding van het land." Tot voor kort zocht China actief naar fondsen in het buitenland om de economische groei aan te zwengelen.

Het parlement beslist ten laatste vrijdag over het voorontwerp.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud