Chinese motor draait op volle toeren

Via stalletjes op straat zoeken Chinese bedrijven nieuwe werkkrachten (Foto AFP) ©AFP

De Chinese inflatie staat op het hoogste peil in 16 maanden. Daarnaast nam de industriële productie in China forser toe dan verwacht, piekt het aantal nieuwe leningen en bestormen de Chinezen de winkels. De Chinese motor draait dus op volle toeren. Waarnemers verwachten meer maatregelen om een oververhitting van de economie te vermijden.

De index van consumentenprijzen steeg in februari 2,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat is boven de verwachting van 2,5 procent.  Analisten verwachten dat de inflatie tegen april de grens van 3 procent overschrijdt, het alarmpeil voor premier Wen Jibao. Die wil de gemiddelde inflatie in 2010 rond 3 procent houden.

De hoge inflatie is vooral het gevolg van de snelle expansie van de economie, waarbij zowel schaarste van grondstoffen als regionale schaarste van arbeidskrachten optreedt. De industriële productie in China steeg de eerste twee maanden het jaar met liefst 20,7 procent, de sterkste klim in meer dan vijf jaar. De winkelverkopen namen vorige maand 22,1 procent toe.

Maar ook de overvloed aan geld doet de inflatie versnellen. De banken gaven in februari voor 700 miljard yuan (75,6 miljard euro) kredieten, 100 miljard yuan meer dan economen hadden verwacht. China nam wel al maatregelen om de bankkredieten geleidelijk toe te draaien, maar die hebben iets minder effect dan verwacht. De twee maanden voordien gaven de banken nog voor meer dan 1 miljard yuan kredieten. De geldgroei bedroeg in februari 25,5 procent, iets minder dan de 26 procent van januari maar ruim boven de doelstelling van 17 procent die de regering hanteert voor dit jaar.

De tekenen van oververhitting zullen er volgens analisten toe leiden dat de centrale bank de rente sneller dan verwacht zal optrekken, en extra maatregelen zal nemen om de kredietverlening te verstrakken.

De Chinese beurs reageerde licht negatief op het vooruitzicht van nieuwe maatregelen om de economie wat te doen kalmeren. De Shanghai Compositie zakte 0,1 procent. De yuan steeg licht, maar vooral de futurescontracten voor levering van de Chinese munt binnen 12 maanden gingen fors hoger. De valutahandelaars gaan ervan uit dat de yuan dit jaar 2,7 procent klimt tegenover de dollar.

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud