Chinese president Jiang Zemin lonkt naar nieuwe kapitalisten

(belga) - De alleenregerende communistische partij van China is vrijdag in Peking begonnen aan haar zestiende congres. President Jiang Zemin opende de bijeenkomst met een oproep om ook rijke zelfstandige ondernemers toe te laten. Politieke waarnemers doen hun uiterste best om "tussen de regels" door aanwijzingen te vinden voor Jiangs mogelijke aftreden.

Jiang (76), de huidige sterke man van China, hield een rede van anderhalf uur voor 2.114 afgevaardigen. Die waren, veelal in prachtige traditionele kledij, vanuit het hele land gekomen naar de Grote Hal van het Volk in Peking om er de komende week een nieuwe, jongere partijleiding te kiezen.

Jiang zei dat het tijd was om behalve arbeiders en boeren ook zakenmensen en werknemers van buitenlandse bedrijven toe te laten, mits zij het partijprogramma accepteren. Volgens hem hebben de economische ontwikkelingen geleid tot een nieuwe middenklasse, veel werkloosheid en enorme inkomensverschillen tussen de grote steden en het platteland. "We moeten voortgaan, of we blijven achter", zei Jiang. De president beloofde terrorisme en corruptie aan te pakken, maar ook verboden religieuze groeperingen. Van een meerpartijenstelsel wil Jiang nog steeds echter niets weten.

Opmerkelijk was wel dat Jiang terugblikte op de dertien jaar dat hij aan de macht is, en niet - zoals gebruikelijk - op de vijf jaar sinds het vorige congres. Dat versterkt de algemene verwachting dat Jiang, de huidige secretaris-generaal van de partij zal opstappen, hoewel hij daarover niets losliet in zijn openingstoespraak. De 59-jarige Hu Jintao, nu vice-president, zal zijn baan dan overnemen.

Vermoedelijk, want ook daarover is nog niets naar buiten gekomen, treedt Hu in maart 2003 ook aan als president.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud