Chinezen maken het mooie weer

Foto PhotoNews ©Photo News

Geen druppeltje regen kreeg de kans om donderdag de militaire parade voor de zestigste verjaardag van de Chinese Volksrepubliek te verpesten. Met de grootste weermanipulatie ooit trok de Chinese overheid werkelijk alle registers open.

(belga) - Smog, mist en donkere wolken bedreigden vooral de show van de luchtmacht tijdens de ceremonie en dus werden 's nachts chemische stoffen in de wolken afgeschoten zodat het begon te regenen. Zo kon de hemel tegen de ochtend opklaren, berichtte het officiële, Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

In de wolken werd zilverjodium en droog ijs of bevroren kooldioxide verspreid. Die stoffen kunnen kleine waterdruppeltjes in een wolk activeren, waardoor het gaat regenen.

Achttien vliegtuigen en 48 mobiele eenheden van het Chinese leger werkten samen met wetenschappers die het weer kunnen manipuleren.
Sinds de jaren vijftig bestudeert de Chinese luchtmacht al hoe het weer beïnvloed kan worden.

De inspanningen voor een staalblauwe hemel op het grote verjaardagsfeest van de Communistische Partij donderdag overtreffen die voor de Olympische Spelen in Peking vorig jaar. Toen werd de hemel kunstmatig opgeklaard voor de openingsceremonie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud