Chirac voert campagne voor Europese grondwet

(tijd) - De Franse president Jacques Chirac (foto AFP) heeft donderdagavond deelgenomen aan een televisiedebat om de Fransen ervan te overtuigen voor de Europese grondwet te kiezen op het referendum op 29 mei. Uit een nieuwe peiling bleek donderdag nog dat 55 procent van de Fransen gekant is tegen de Europese grondwet.

Tijdens een debat met 83 jongeren op de Franse televisiezender TF1 waarschuwde Chirac ervoor dat het Europese project ophoudt te bestaan als de grondwet niet wordt geratificeerd.

Maar een 'nee' zou de ook positie van Frankrijk enorm verzwakken, meent de president. 'Je zou namelijk 24 landen hebben die wel voor de grondwet stemmen, terwijl één zwart schaap alles blokkeert,' klonk het. 'Besef dat door het hele project te verwerpen, de stem van Frankrijk minder luid zal klinken en het land zijn belangen minder krachtig zal kunnen verdedigen: dat is het 'boomerang'-effect van de 'nee'-stem,' vervolgde de Franse president.

Chirac liet ook verstaan dat hij niet opstapt als de Europese grondwet wordt verworpen in het referendum. Ook eerste minister Raffarin zou in dat geval op zijn plaats blijven. 'We vragen de bevolking immers niet wie ons land de komende vijf jaar zal besturen'.

De Franse president gaf toe dat de Franse bevolking niet goed lijkt te weten waar de Europese grondwet eigenlijk om draait. Hij vroeg de Fransen tijdens het televisiedebat 'niet bang te zijn' voor het document, en benadrukte dat de openbare diensten ook na een eventuele goedkeuring beschermd zouden worden door de nationale regeringen.

Voor de Europese grondwet geldig kan zijn, moet hij worden geratificeerd door alle 25 lidstaten. De meeste EU-lidstaten doen die via de parlementaire weg - ook België doet dit - maar tien landen hebben gekozen voor een volksraadpleging. In Spanje werd de EU-grondwet enkele weken geleden al goedgekeurd in een referendum. De andere negen lidstaten waar een referendum op de agenda staat zijn: Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken, Tsjechië, Luxemburg, Polen en Portugal.

Klik hier hier voor meer informatie over de Europese grondwet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud