Chirac ziet Turkije 'op termijn' in Europese Unie

(tijd) - De Franse president, Jacques Chirac, vindt de toetreding van Turkije tot de Europese Unie 'wensbaar op lange termijn'. Maar Turkije voldoet nog niet aan de voorwaarden om een EU-lidstaat te worden, zei Chirac donderdag tijdens een persconferentie. Chirac vindt het ook nog te vroeg om te beslissen of er een referendum moet komen over de Europese grondwet.

Chirac hield gisteren een zeldzame persconferentie over de Europese Unie. De persconferentie komt er vlak voor de uitbreiding van de Unie en in de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni.

Tijdens de persconferentie behandelde Chirac enkele hete Europese hangijzers. Het meeste opvallende was zijn standpunt over het EU-lidmaatschap van Turkije. Chirac noemde de Turkse toetreding tot de EU 'wensbaar op lange termijn'. Daarmee gaat hij in tegen het standpunt van zijn eigen partij.

Volgens Chirac heeft Turkije een Europese roeping en is het land steeds een trouwe NAVO-bondgenoot geweest. 'Het is in ons politiek belang een stabiel, modern en democratisch Turkije te hebben', zei Chirac. Maar nu voldoet Turkije nog niet aan de voorwaarden voor EU-lidmaatschap, zei de Franse president. Volgens Chirac zullen de onderhandelingen met Turkije 'lang, erg lang' zijn en mogelijk 'tien jaar of meer' duren.

Turkije kreeg in 1999 het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU. De Europese Commissie moet in oktober een advies uitbrengen of Turkije voldoet aan de voorwaarden om onderhandelingen te starten. Een commissiewoordvoerder zei gisteren dat de Commissie zich in haar advies niet laat beïnvloeden door politieke uitspraken.

Chirac noemde het ook 'prematuur' om te beslissen of er een referendum moet komen over de Europese grondwet. De EU-regeringsleiders geraken het mogelijk in juni eens over die grondwet. Verschillende landen kondigden aan een referendum over de tekst te houden. Maar Chirac houdt voorlopig de boot af.

Chirac herhaalde ook zijn verzet tegen een stijging van de Europese begroting. 'Men kan de lidstaten geen begrotingsdiscipline opleggen en hen tegelijk een excessieve verhoging van hun bijdrage aan de EU-kas opleggen', zei Chirac. De Franse president gaf wel aan dat hij het te hoge Franse begrotingstekort wil afbouwen. Hij noemde de vermindering van het begrotingstekort een 'prioriteit'. Een belastingverlaging komt er in die context pas als er voldoende economische groei is , zei Chirac. JL

21400674

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud