CIA kreeg al in maart 1999 eerste info WTC-kaper

(belga) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA had al tweeëneenhalf jaar voor de aanslagen van 11 september in New York en Washington de eerste naam en telefoonnummer van een vliegtuigkaper gekregen. Dit heeft de New York Times (NYT) gemeld onder aanhaling van Amerikaanse en Duitse functionarissen.

In maart 1999 verstrekten medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten aan de CIA de naam Marwan al-Shehhi en diens telefoonnummer, en vroegen ze de Amerikaanse collega's de man na te trekken. De Duitsers kregen pas reactie van de Amerikanen na de aanslagen van 11 september, tekende de NYT op uit de mond van een hoge Duitse inlichtingenfunctionaris.

Amerikaanse functionarissen voegden daaraan toe dat de man niet werd nagetrokken. Het is ook onduidelijk of zijn telefoon al dan niet werd afgetapt.

Terroristische organisatie hebben onlangs geprobeerd piloten aan te werven en te ontsnappen aan nieuwe veiligheidsmaatregelen op luchthavens in Europa, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Dit heeft CIA-directeur George Tenet in het Amerikaanse Congres gezegd. Tenet had het in de senaatscommissie voor de inlichtingendiensten over het rekruteren van (lijn)piloten om met lijnvliegtuigen aanslagen te plegen naar het model van 11 september. De CIA-directeur zei dat de terreurorganisatie Al-Qaida in staat blijft dergelijke aanslagen te plegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud