Clinton wil leidersrol VS vernieuwen

Foto AFP ©AFP

De vroegere first lady Hillary Clinton zal als minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse president Barack Obama de leidersrol van de Verenigde Staten in de wereld vernieuwen, maar tegelijkertijd de internationale samenwerking uitbreiden.

(belga) - "Amerika kan de dringendste problemen niet alleen oplossen en de wereld kan ze niet zonder Amerika oplossen", zei Clinton dinsdag aan het begin van de hoorzitting voor de commissie buitenlandse zaken van de Amerikaanse Senaat.

Om de gevaren voor de Verenigde Staten te verminderen, moeten "globale oplossingen" gevonden worden. Daartoe moeten alle beschikbare middelen naargelang de situatie ingezet worden: diplomatieke, politieke en economische, maar ook militaire.

Clinton sluit het gebruik van militair geweld niet uit om Iran ervan te beletten atoomwapens te kunnen ontwikkelen. "We vegen geen opties van tafel", zei ze in overeenstemming met een basisprincipe in de Amerikaanse buitenlandse politiek. De regering van Barack Obama zal echter al het mogelijke ondernemen om via diplomatieke weg en met de steun van de Verenigde Naties een nucleaire bewapening van Iran te voorkomen. Clinton zei dat de regering van Obama na haar ambtsaanvaarding op 20 januari zal onderzoeken of er rechtstreekse gesprekken met Teheran kunnen gevoerd worden. Dergelijk direct overleg had de regering-Bush verworpen.

Ze wil een politiek volgen waarin "Iran en Syrië ervan kunnen overtuigd worden hun gevaarlijke handelwijze te laten varen om constructieve regionale spelers te worden". Daarenboven streeft ze betere betrekkingen van de Verenigde Staten met China en Rusland na. "Buitenlandse politiek moet stoelen op een samenhang van principes en pragmatisme, niet op ideologie", zei ze blijkbaar gericht aan de scheidende regering van George W. Bush.

Midden-Oosten

Met het oog op het weer opgevlamde conflict in het Midden-Oosten legde Clinton er de nadruk op dat de regering van Barack Obama "elke inspanning" zal ondernemen om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te beëindigen. Zij en de toekomstige president voelen echter "diepe sympathie" voor het verlangen van Israël om zich tegen raketaanvallen van Hamas te verdedigen. Ze weigert echter onvoorwaardelijk elke dialoog met Hamas, indien de organisatie Israël niet erkent en afziet van geweld.

"We staan aan het begin van een nieuw tijdperk in de Amerikaanse diplomatie", zei de voorzitter van de commissie, de vroegere Democratische presidentskandidaat John Kerry. "Clinton heeft in het verleden bewezen allianties te kunnen smeden. Zij heeft het postuur om de Amerikaanse buitenlandse politiek te belichamen".

Naar verwachting zal Clinton geen zware hordes moeten nemen op weg naar bekrachtiging van haar benoeming door de commissie. Daarna moet nog de voltallige Senaat, waar de Democraten hun meerderheid hebben verruimd, donderdag nog zijn zegen geven.

Topdonateurs

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen vocht de echtgenote van ex-president Bill Clinton een soms bittere strijd voor de Democratische investituur uit met Obama. Om Hillary de weg naar het ministerieel ambt niet te versperren door beschuldigingen van belangenvermenging, heeft haar echtgenoot de namen bekendgemaakt van de topdonateurs voor zijn "William J. Clinton Foundation". Onder hen bevinden zich onder andere Saoedi-Arabië, maar ook de voormalige Duitse wereldkampioen in de Formule 1, Michael Schumacher.

De ploeg van Obama had een tijdlang gevreesd dat het tot belangenconflicten kon komen tussen de Stichting en de Amerikaanse buitenlandse politiek. Obama had na de benoeming van zijn vroegere rivale binnen de partij verklaard met haar aan zijn zijde een nieuw begin te willen maken in de Amerikaanse buitenlandse en de nationale veiligheidspolitiek. Clinton benadrukte dat de Verenigde Staten meer partners en bondgenoten nodig hebben en minder tegenstanders.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud