Advertentie

Commissie-Barroso-bis kan aan de slag

(tijd) - De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Portugees José Manuel Barroso, kan aan de slag. Het EU-Parlement gaf donderdag met ruime meerderheid haar vertrouwen aan de 25-koppige ploeg. Barroso kreeg 449 stemmen voor en 149 tegen. 82 europarlementsleden onthielden zich. Dat schrijft De Tijd.

Het merendeel van de verkozenen van de drie grootste fracties, de christen-democratische EVP, de socialisten en de liberalen, steunde Barroso. Tegenstemmen kwamen van de groenen, extreem links, extreem rechts en van de Franse socialisten. De Franse en Italiaanse liberalen en de Britse conservatieven onthielden zich.

Drie weken geleden stelde Barroso een gelijkaardige vertrouwensstemming uit bij gebrek aan een meerderheid. Intussen verving hij de controversiële Italiaan Rocco Buttiglione op Justitie en Binnenlandse Zaken door Franco Frattini. Ook Letland voerde een wissel door: Andris Piebalgs kreeg Energie. De Hongaar Lásló Kovács verhuisde naar Douane en Fiscaliteit. De rest van de ploeg van Barroso, met onder meer de Belg Louis Michel op Ontwikkelingssamenwerking en de Nederlandse liberale Neelie Kroes op Concurrentie, blijft ongewijzigd.

Toch is duidelijk dat Barroso in het Europees Parlement geen blanco cheque kreeg. Socialisten en liberalen zegden Barroso de wacht aan over zijn politieke programma en de uitvoering ervan.

Barroso beloofde tevens dat hij individuele leden van zijn Commissie die niet langer het vertrouwen van het Europees Parlement genieten, zal vragen ontslag te nemen of zich alleszins te verantwoorden waarom hij ze behoudt. Neelie Kroes blijft na de stemming van gisteren de meest controversiële figuur in de nieuwe ploeg wegens haar te nauwe banden met het zakenleven. In een resolutie die het Europees Parlement gisteren met zeer ruime meerderheid goedkeurde, blijft het Europees Parlement trouwens aandringen op een 'betekenisvolle oplossing voor problemen met mogelijke belangenconflicten'.

Vandaag bevestigen de EU-ministers van Justitie op hun vergadering in Brussel de nieuwe EU-Commissie. Maandag wordt dan de eerste werkdag van de nieuwe ploeg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud