Commissie Barroso is bijna klaar

(belga) - De Europese Commissie van toekomstig commissievoorzitter Jose Manuel Barroso is bijna klaar. Eenmaal de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, een vervanger voor de voormalige Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione heeft gekozen, kan het zeer snel gaan. Dat heeft de woordvoerster van Barroso donderdag laten verstaan.

Op de vraag of een nieuwe Italiaanse commissaris het enige resterende probleem is, wilde de woordvoerster niet bevestigend antwoorden. 'Het is het centrale stuk in de puzzel', luidde het.

Algemeen wordt verwacht dat de vervanging van de Letse Ingrida Udre en de Italiaan Rocco Buttiglione zal volstaan. Wel kunnen er nog een paar wissels van portefeuille doorgevoerd worden.

De kans dat de Nederlandse Neelie Kroes de portefeuille Concurrentiebeleid moet afstaan, is zeer gering. Waarschijnlijker is dat de Hongaar Laszlo Kovacs Energie moet afstaan.

Eenmaal de portefeuilleverdeling rond is, kan het snel gaan. Het Parlement wil snel nieuwe hoorzittingen organiseren. De nieuwe Commissie zal mogelijk al midden november de zegen krijgen.

De Italiaan Buttiglione raakte in opspraak omwille van zijn uitspraken over homo's en vrouwen. De Letse kandiate Ingrida Udre was niet meer welkom omdat ze in eigen land verdacht wordt van illegale partijfinanciering. Ze wordt vervangen door Andris Piebalgs, de kabinetschef van de nog in functie zijnde Letse eurocommissaris Sandra Kalniete.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud