Advertentie

Commissie daagt ministers van Financiën voor rechter wegens schending stabiliteitspact

(belga) - De Europese Commissie stapt naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De Commissie neemt het niet dat de ministers van Financiën van de EU-lidstaten de sanctieprocedure tegen de begrotingstekorten van Frankrijk en Duitsland schorsten. De rechtszaak gaat enkel over de procedure. Dat verklaarde de woordvoerder van de eurocommissaris voor Financiën, Pedro Solbes (foto: belga).

Duitsland en Frankrijk kennen al een paar jaar een begrotingstekort boven drie procent van hun bruto binnenlands product (BBP) en ook dit jaar zal dat het geval zijn. Hoewel dit volgens de EU-regels verboden is, wilden de ministers van Financiën eind november de sanctieprocedure opgestart door de Europese Commissie niet verderzetten.

Die Commissie heeft nu haar antwoord klaar. Dat antwoord is een strategie op drie pijlers. Ten eerste worden de begrotingen van de lidstaten en zeker van de euro-landen verder gecontroleerd. Reeds over enkele weken volgt een rapportering over de Duitse en Franse begroting. Ten tweede wil de Commissie volgende maand een herziening van het economisch en budgettair beleid voorstellen. Op basis van de opgedane ervaring worden voorstellen uitgeschreven om het zogenaamde stabiliteitspact bij te sturen.

Ten derde stapt de Commissie naar het Hof van Justitie. Er wordt wel duidelijk vermeld dat het enkel gaat om een rechtszaak over de procedure. De zaak moet bepalen in welke mate de ministers kunnen afwijken van de voorstellen van de Commissie.

Een harde confrontatie lijkt dit alles niet te worden. Zo blijft het onduidelijk hoe lang de begrotingstekorten van Frankrijk en Duitsland nog mogen aanslepen. Ook lijkt het zeker dat het stabiliteitspact wordt versoepeld, om de lidstaten meer mogelijkheden te geven de economische groei te bewerkstelligen.

Wanneer het Hof zich uitspreekt, is niet duidelijk. De Commissie vraagt een spoedprocedure, wat neerkomt op drie tot zes maanden. Het Hof zelf beslist echter over het soort procedure. Als het geen spoedprocedure wordt, valt de beslissing pas over twee jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud