Condoleezza Rice onaangekondigd in Beiroet

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft maandag in Beiroet gezegd dat ze 'erg bezorgd' is over het lot van het Libanese volk en de humanitaire situatie in Libanon.

(belga) 'Ik ben erg bezorgd over de situatie van de Libanese bevolking en het is vanzelfsprekend dat de humanitaire situatie mij verontrust', zei Rice voor haar onderhoud met de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri.

De uitspraak van Rice staat in schril contrast met haar eerder standpunt tegen het idee van een staakt-het-vuren tussen de Hezbollah en Israël. Na haar aankomst in Beiroet riep de Amerikaanse minister daarentegen op tot een 'dringend' staakt-het-vuren op voorwaarde dat het uitvoerbaar is.

Volgens haar moet elk akkoord beginnen bij een vaststelling van de oorzaken van het conflict.

Het Israëlische militaire offensief tegen Libanon, dat op 12 juli van start ging, heeft intussen al aan 370 burgers het leven gekost. Honderdduizenden anderen moesten intussen al hun dorpen ontvluchten.

Het onverwachte bezoek van Rice aan Beiroet komt er op het moment dat er hevige gevechten zijn aan de Libanees-Israëlische grens tussen de sjiitische Hezbollah en het Israëlische leger.

Volgens nieuwszender al-Jazeera kwamen bij de zware gevechten in Libanon maandag twee Israëlische soldaten om het leven. De gevechten begonnen toen Israëlische tanks richting Bint Jbeil, de belangrijkste stad in de centrale grensstreek en vestingstad van de Hezbollah, trokken. Volgens de militaire Israëlische radio zijn de Israëlische troepen intussen de buitenwijken van Bint Jbeil al binnengedrongen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud