Congolees leger in staat van alarm

(tijd) - Het leger van de Democratische Republiek Congo heeft de noodtoestand uitgeroepen. Tienduizend extra legereenheden worden ontplooid in het Oosten van het land. Daar zouden al gevechten uitgebroken zijn tussen 'onbekende soldaten' en Rwandese Hutu-rebellen.

Congolese soldaten houden vrijdagochtend de wacht voor de ambtswoning van de gouverneur van de Oost-Congolese stad Goma. (foto: epa)

'Het leger heeft de noodtoestand uitgeroepen en er worden troepen ontplooid in de oostelijke provincies', verklaarde de Congolese president, Joseph Kabila, donderdagavond op de televisie. De president verzekerde dat de Congolese troepen de integriteit van het grondgebied zullen verdedigen. Hij kondigde ook de ontplooiing aan van 10.000 bijkomende soldaten.

Het is de eerste keer dat het Congolese staatshoofd zich officieel uitspreekt sinds de heropflakkering van de crisis in het Oosten van het land. Rwandese Hutu-rebellen en soldaten van het voormalige Rwandese leger (zogenaamde ex-FAR) dwalen nog steeds rond in Oost-Congo. Een deel van hen is verantwoordelijk voor de genocide op ongeveer een miljoen Rwandese Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994.

De Hutu-rebellen vormen volgens Rwanda nog steeds een bedreiging voor zijn veiligheid. De Rwandese overheid was de afgelopen dagen bijzonder onduidelijk of Rwandese soldaten al dan niet de grens met Congo al hadden overgestoken. Maar waarnemers en soldaten van de VN lieten verstaan dat ze al Rwandese soldaten in Congo waren tegengekomen. Donderdag maakten verschillende bronnen ook al melding van duizenden mensen Congolezen die uit vrees voor een nieuwe oorlog op de vlucht sloegen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud