'Congolese ambassadeur wordt niet terugggeroepen' - update

(tijd) - De Congolese president Joseph Kabila heeft in een telefoongesprek met premier Verhofstadt verklaard dat de Democratische Republiek Congo zijn ambassadeur niet heeft teruggeroepen uit België. Volgens Kabila zal de ambassadeur nog voor het einde van de maand terug in België zijn. De kritiek die minister van Buitenlandse Zaken De Gucht had op de Congolese leiders, moet volgens Verhofstadt worden beschouwd als 'een aanmoediging' om verder de weg op te gaan in het transitieproces.

De Gucht ontmoette Kabila tien dagen geleden in de Congolese hoofdstad, Kinshasa. (foto: belga)

Vrijdagochtend raakte bekend dat de ambassadeur van de Democratische Republiek Congo, Jean-Pierre Mutamba Tshampanga, voor overleg was teruggekeerd naar zijn land. De Congolese president Joseph Kabila heeft nu in een telefonisch gesprek met premier Verhofstadt benadrukt dat het niet gaat om een terugroeping als reactie op de kritische uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken De Gucht over de Congolese leiders. 'Zoals het vaak gebeurt, is het mogelijk dat de ambassadeur naar Kinshasa terugkeert voor consultatie, in welk geval hij nog voor het einde van de maand zal terug zijn in Brussel', stelde Verhofstadt.

In zijn telefoongesprek met Kabila verklaarde de premier dat Congo de kritiek van minister van Buitenlandse Zaken De Gucht moet zien als 'een aanmoediging' voor om verder de weg op te gaan in het transitieproces. 'De Congolese politieke verantwoordelijken dienen zich volop rekenschap te geven van de historische verantwoordelijkheid die op hun schouders rust en ons land zal zijn inspanningen voor een succesvolle transitie onverminderd voortzetten verklaarde de eerste minister naar eigen zeggen aan de Congolese president.

Karel De Gucht had tijdens zijn Afrika-reis eerder deze week voor opschudding gezorgd met zijn kritische uitlatingen over over het falen van de Congolese leiders en de staat. Tijdens een debat donderdag in de kamercommissie van Buitenlandse Zaken nam de minister, die nooit in de problemen kwam, geen gas terug.

De Congolese overgangsregering suggereerde vrijdagmiddag 'een minister van Buitenlandse Zaken te kiezen die diplomatisch is'. Dat zei de Congolese minister van Informatie, Henri Mova Sakanyi, vrijdag aan het persagentschap AFP.

Volgens De Gucht moet Congo onder internationale curatele worden geplaatst, want de Congolese leiders alleen zijn volgens hem niet capabel de staat op te bouwen, de corruptie terug te dringen en een economie op poten te zetten.

'Als er geen internationaal kader komt dat afgedwongen wordt, dan loopt het verkeerd af. Congo moet onder internationale curatele worden geplaatst. De internationale gemeenschap zal het land mee moeten opbouwen, samen met een Congolees bestuur dat een zekere legitimiteit heeft na verkiezingen', zei de minister.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud