Congolese autoriteiten vaardigen arrestatiebevel uit tegen Bemba

De Congolese autoriteiten hebben vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba wegens "hoogverraad". Dat maakte regeringswoordvoerder Toussaint Tshilombo Send vrijdag bekend. De gevechten tussen aanhangers van Bemba en Congolese regeringssoldaten zijn vanmorgen weer opgelaaid, nadat vannacht de rust in Kinshasa grotendeels was weergekeerd.

(belga/tijd) - Bemba zou zich verscholen hebben in de Zuid-Afrikaanse ambassade, naar verluidt omdat hij zich niet veilig voelde in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de ambassade heeft Bemba "absoluut geen asielaanvraag" ingediend.

Guy Poppe, journalist van de VRT-radio, had vrijdag een telefonisch interview met Bemba. "Ik ben slachtoffer van de aanval, van de omsingeling van mijn residentie sinds twee weken", luidde het. Bemba vindt zichzelf "niet de schuldige". De voormalige rebel antwoordt bevestigend op de vraag of het de uiteindelijke bedoeling is van het presidentiële kamp om hem fysiek uit te schakelen. "Maar ja, ik bevestig u dat, en ze willen de oppositie muilkorven", aldus Bemba. Hij zegt in het interview "in veiligheid te zijn", maar wil niet bevestigen of zijn tijdelijk onderkomen de ambassade van Zuid-Afrika in Kinshasa is. Bemba geeft ook toe momenteel geen controle meer te hebben over zijn manschappen. In het interview roept hij tenslotte op tot kalmte.

Sinds 5 uur GMT worden weer kanonschoten en mortierinslagen gemeld in de gemeente Gombe, ten noorden van Kinshasa, waar zich de woning van Bemba bevindt. Journalisten van AFP zagen hoe vrachtwagens uitgerust met kanonnen en pantserwagens massaal ontplooid werden in de straten. Bij de beschietingen werd vrijdagmorgen een benzinetank geraakt door mortiergranaat, nabij de luchtmachtbasis van Ndolo, in het oosten van Gombe.

In de buurt van de woning van de vroegere vicepresident Jean-Pierre Bemba, in de Congolese hoofdstad Kinshasa, werd donderdag hevig strijd geleverd tussen aanhangers van Bemba en Congolese regeringssoldaten. De VN-vredesmissie Monuc probeerde vergeefs de strijdende partijen te scheiden. Ooggetuigen meldden dat er 'overal paniek heerste'. Het Congolese leger sloot verschillende wijken van Kinshasa af. Bij de gevechten zouden doden en gewonden zijn gevallen, maar hoeveel is niet duidelijk.

De Congolese regering riep Bemba een week geleden tevergeefs op zijn omvangrijke privémilitie te ontwapenen of in het reguliere leger te integreren. Bemba, die het bij de presidentsverkiezingen vorig jaar moest afleggen tegen Joseph Kabila, heeft naar schatting verschillende honderden soldaten onder de wapens, die overwegend uit zijn heimatprovincie in het westen van Congo afkomstig zijn. Bemba heeft ertegen geprotesteerd dat zijn lijfwacht in de toekomst nog uit slechts twaalf veiligheidsfunctionarissen zou bestaan.

De VN-missie in Congo (Monuc) heeft donderdag 637 personen geëvacueerd uit de wijk in Kinshasa waar aanhangers van de vroegere vicepresident Jean-Pierre Bemba en Congolese regeringssoldaten de hele dag met elkaar in gevecht zijn geweest. "We hebben 637 personen geëvacueerd: VN- en ambassadepersoneel, schoolkinderen, gewonde burgers. Allen zijn overgebracht naar beveiligde gebouwen van de VN", aldus luitenant-kolonel van de Monuc Didier Rancher.

Luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA) heeft zijn vluchten naar Kinshasa opgeschort. De Belgische gemeenschap in de Congolese hoofdstad heeft de instructie gekregen thuis te blijven of op de plaats te blijven waar ze zich bevinden.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft een call center geopend voor mensen die meer informatie willen over de situatie in Kinshasa, bijvoorbeeld omdat ze er familie hebben. Het call center is te bereiken op het nummer 02/501.40.01 voor Nederlandstaligen en 02/501.40.00 voor Franstaligen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud