Congolese regering sluit akkoord met rebellenbeweging Ituri

De Congolese regering heeft een akkoord gesloten met de Congolese Revolutionaire Beweging (MRC) uit Ituri, in het nog steeds onrustige noordoosten van het land.

(belga) Volgens een gemeenschappelijke tekst willen beide partijen een einde maken aan het gewapende conflict en de voorwaarden scheppen voor een terugkeer naar de vrede.

Bedoeling is ook het 'verkiezingsproces te consolideren'. Komende zondag, 30 juli, vinden in Congo de eerste vrije presidents- en parlementsverkiezingen plaats in meer dan 40 jaar. De VN trad op als 'bemiddelaar' bij de totstandkoming van het akkoord en ondertekende mee de gemeenschappelijke tekst. Die belooft ook een 'algemene amnestie' voor alle MRC-leden.

Volgens humanitaire organisaties kwamen in Ituri sinds 1999 bij gevechten tussen milities en interetnisch geweld meer dan 60.000 mensen om het leven. Meer dan 600.000 mensen sloegen op de vlucht.

De MRC groepeert verschillende duizenden strijders van vroegere gewapende groeperingen uit Ituri. Het is momenteel de enige gestructureerde militie die nog in de regio actief is.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud