Congolese senaat zet licht op groen voor vertrek Bemba naar Portugal

De Congolese senaat heeft voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba de toestemming gegeven om het land te verlaten voor medische verzoring in Portugal. Dat is uit diplomatieke bronnen vernomen.

(belga) "De senaat heeft Bemba toestemming gegeven om het grondgebied te verlaten. Er zijn dus geen politieke obstakels meer die zijn vertrek naar Portugal kunnen belemmeren", verklaarde een diplomaat aan het Franse persbureau AFP. Enkel "technische problemen" kunnen het vertrek van Bemba nog uitstellen, voegde de diplomatieke bron eraan toe.

Bemba verblijft sinds 22 maart -de eerste dag van zware gevechten tussen zijn manschappen en het reguliere leger- in een residentie van de Zuid-Afrikaanse ambassade in Kinsasa. De senator, die vorig jaar de presidentsverkiezingen verloor van president Joseph Kabila, weigert zijn manschappen te integreren in het leger. Naar eigen zeggen beschikt hij niet over voldoende veiligheidsgaranties. Het bewind van Kabila beschuldigt hem er echter van dat hij zijn milities wil behouden en het parket zit hem op de hielen. In die context heeft Bemba zijn evacuatie naar Portugal aangevraagd. Officieel gaat hij er heen om een oude breuk opnieuw te laten verzorgen. De oppositieleider beloofde geen enkele politieke activiteit uit te oefenen op Portugese bodem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud