Congres: Democraten veroveren Huis en Senaat

Bij de Congresverkiezingen van dinsdag hebben de Democraten de meerderheid veroverd in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Dat melden de Amerikaanse media woensdag. De Democraat Jim Webb won het in Virginia van de Republikein George Allen, zo melden NBC en CBS. De Democraten hebben hiermee 51 van de 100 Senaatszetels in handen.

(afp/belga) - In het Huis van Afgevaardigden wonnen de Democraten minstens 229 van de 435 zetels, en 28 van de 50 gouverneurs zijn Democraat. Ook op lokaal niveau kregen de Democraten in veel staten de meerderheid. President George W. Bush is nu gedwongen met een Democratische meerderheid samen te werken.

Als de Democraten en de Republikeinen elk 50 zetels hadden gekregen, zou de Senaat onder Republikeinse controle zijn gebleven door de doorslaggevende stem van vicepresident en Senaatsvoorzitter Dick Cheney. De Republikeinen hadden sinds 1994 de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Ook in de Senaat hadden ze al twaalf jaar de overhand, een korte periode tussen 2001 en 2003 uitgezonderd. Naast Virginia namen de Democraten de Senaatszetel over in Montana, Missouri, Ohio, Pennsylvania en Rhode Island.

In Montana en Virginia was de overwinning heel nipt: slechts een paar duizend stemmen maakten daar het verschil. In beide staten weigeren de Republikeinse senatoren nog altijd hun verlies te erkennen, hoewel experts van mening zijn dat het zinloos is de uitslag aan te vechten.

President George W. Bush heeft woensdag verklaard dat hij "een ruim deel van de verantwoordelijkheid" op zich neemt voor de Republikeinse nederlaag. Hij maakte ook het ontslag bekend van minister van Defensie Donald Rumsfeld. De gewezen CIA-chef Robert Gates zal Rumsfeld vervangen als minister van Defensie. "Veel Amerikanen zijn gisteren gaan stemmen om hun ontevredenheid te uiten over het gebrek aan vooruitgang op het terrein in Irak", zo verklaarde Bush woensdag.

Veel Amerikaanse parlementsleden hebben het ontslag van Rumsfeld met tevredenheid onthaald. Het ontslag van Rumsfeld, de verpersoonlijking van de in 2003 aangevatte oorlog in Irak, werd geëist door de Democratische oppositie, maar ook door verscheidene Republikeinse kandidaten tijdens hun verkiezingscampagne. "De verkiezingen van gisteren waren een roep om verandering, en voor de eerste keer lijkt het erop dat de president die roep gehoord heeft", zo reageerde de Democratische senator Charles Schumer.

De Democraten hebben al bekendgemaakt dat ze snel het minimumsalaris willen verhogen. De Democratische fractieleidster Nancy Pelosi, die wellicht de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt, heeft woensdagmorgen beloofd te zullen werken aan een nieuw beleid omtrent Irak.

"De Amerikanen hebben voor verandering gestemd", zo zei ze. "De Amerikanen zijn zeer duidelijk geweest: wij moeten een andere richting inslaan inzake Irak. Vasthouden (aan het huidige beleid) heeft ons land niet veiliger gemaakt, heeft onze engagementen ten opzichte van onze soldaten niet gehonoreerd en heeft de stabiliteit niet verhoogd" in het Midden-Oosten, aldus Pelosi. "Wij kunnen niet doorgaan in de richting die rampzalig is gebleken. Wij zeggen dus aan de president: 'Mijnheer de president, wij moeten een ander Irak-beleid. Laten we samenwerken om een oplossing te vinden. De verkiezingscampagne is afgelopen.

De Democraten staan klaar om de leiding over te nemen'", aldus Pelosi, die 7 november "een grote overwinning voor het Amerikaanse volk" noemde.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud