Conservatieven winnen Poolse verkiezingen

(tijd) - De conservatieve Recht en Rechtvaardigheidspartij (PiS) heeft gisteren de Poolse verkiezingen gewonnen. Volgens de exitpoll kreeg de partij van de tweelingbroers Lech en Jaroslaw Kaczynski ruim 28 procent van de stemmen, gevolgd door het conservatief-liberale Burgerplatform (PO) met ruim 26 procent. Beide partijen hebben hun wortels in Solidarnosc en gaan vrijwel zeker een regering vormen.

De opkomst was met 37,56 procent de laagste sinds de ontmanteling van het communisme 16 jaar geleden. Dat verklaart mee het relatief goede resultaat van de sociaal-democratische SLD: ruim 11 procent. Deze partij, die voorkomt uit de voormalige communistische partij, kan ook bij een lage opkomst rekenen op haar vaste electoraat. De SLD zat de afgelopen vier jaar in de regering.

De zelfverdedigingspartij Samoobrona, van de populist Andrzej Lepper, eindigde op de vierde plaats met ruim 10 procent van de stemmen, gevolgd door de katholiek-nationalistische Poolse Gezinsliga met ruim 8 procent. Het resultaat van deze anti-Europese partijen was lager dan verwacht. De boerenpartij PSL haalde net de kiesdrempel van 5 procent. Andere partijen komen niet in het parlement. In de senaat krijgen PiS en PO samen volgens de exitpoll 86 van de 100 zetels.

De nieuwe Poolse premier wordt vrijwel zeker Jaroslaw Kaczynski, de leider van de Recht en Rechtvaardigheid. PiS sprak met het Burgerforum (PO) voor de verkiezingen af dat de grootste van de twee de premier mag leveren. Lech Kaczynski, de tweelingbroer van Jaroslaw, dingt mee in de presidentsverkiezingen die over twee weken worden gehouden. Daarbij is zijn grootste rivaal de kandidaat van het Burgerplatform, de liberaal Donald Tusk.

Waarnemers gaan ervan uit dat de coalitie van Po en PiS een moeizame samenwerking wordt. PO-leider Jan Rokita bevestigde dat gisteren impliciet in zijn eerste reactie: 'Ik vertrouw erop dat Polen nu in patriotische handen is', zei hij. 'Maar we zullen de regering op de vingers kijken, want als ik het programma van Recht en Rechtvaardigheid zie, zijn er redenen tot bezorgdheid.'

Beide partijen delen hun afkeer voor de voormalige communisten en willen het vertrouwen van de burger in de politiek herstellen door anticorruptiemaatregelen. De coalitie heeft volgens de eerste uitslag de vereiste tweederde meerderheid om de grondwet te wijzigen. EO

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud