Corruptie kostte Irak al acht miljard dollar in vier jaar

De corruptie bij de overheid heeft Irak sinds de val van de dictatuur in 2003 al 8 miljard dollar gekost. Dat heeft rechter Radi al-Radhi, de voorzitter van het 'Comité voor Rechtschapenheid bij de Overheid', bekendgemaakt.

(afp) Het comité heeft een beroep ingediend bij het hoogste gerechtshof in het land. Ze eist dat het artikel 136B wordt geschrapt uit de grondwet, omdat dat het comité verhindert effectief tegen de corruptie op te treden. In 136B wordt gestipuleerd dat het comité de toestemming moet hebben van de bevoegde minister om een medewerker van een ministerie te ondervragen. 'Dat artikel heeft de staat al 55 miljoen dollar gekost', stelt de rechter. Bij het comité loopt momenteel een onderzoek tegen 180 ambtenaren van het ministerie van Petroleum in Basra.

Eind 2006 werd de voormalige minister van Elektriciteit Ayhem al-Samarraï veroordeeld voor corruptie en verduistering. Hij zou samen met een andere minister 2 miljard dollar op zak hebben gestoken. Intussen is de man uit de gevangenis ontsnapt en naar Jordanië gevlucht. Volgens de internationale organisatie Transparency International is Irak een van de landen waar corruptie het weligst tiert, naast Haïti en Myanmar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud