'Crisis houdt miljoenen mensen in armoede'

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben vrijdag gewaarschuwd dat de doelstelling van de Verenigde Naties om miljoenen mensen uit de armoede te halen onhaalbaar geworden is door de crisis, vooral in Afrika.

(belga) - 'De doelstelling, die al erg in twijfel getrokken werd, lijkt nu nog veel minder haalbaar', concluderen de twee instellingen in een rapport. De acht doelstellingen die de internationale gemeenschap zich gesteld had tijdens een VN-top in New York in 2000, zijn direct of indirect gericht op het massaal terugdringen van de armoede in de wereld.

De betrachting om wereldwijd tussen 1990 en 2015 het aantal mensen dat in extreme armoede leeft en hongersnood lijdt met de helft terug te dringen lijkt door de crisis veel minder haalbaar.

'Voor het uitbreken van de voedselcrisis in 2007 (met de bruuske verhoging van de prijzen voor grondstoffen voor de landbouw), leden nog ongeveer 850 miljoen mensen chronische hongersnood in de derde wereld. Dat aantal nam in 2008 toe tot 960 miljoen en zou in 2009 boven het miljard moeten uitkomen', aldus de Wereldbank en het IMF, die oproepen tot een 'sterk en gecoördineerd' antwoord.

G20

De ministers van Financiën van de G20 komen vrijdag in Washington samen om te trachten hun antwoord op de crisis nog wat meer overeen te stemmen, na de top van hun staats- of regeringsleiders begin deze maand in Londen.

De meeting van de G20 zal voorafgegaan worden door een ontmoeting van de ministers van Economie en Financiën en de voorzitters van de centrale banken van de G7, de zeven grootste industrielanden. Het gaat om een traditionele bijeenkomst aan de vooravond van de vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, die dit weekend plaatsvinden.

Een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf vrijdag aan dat de ontmoetingen in Washington in de eerste plaats 'een goede gelegenheid vormen tot het voortzetten van de top in Londen', en liet verstaan dat er geen groot nieuws te verwachten valt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud